Gotuj z klasą

Gotuj z klasą

Lubicie gotować? Wasi uczniowie pewnie jeszcze bardziej!

Zajęcia kuchenne to fantastyczny sposób rozwijania umiejętności matematycznych, zdolności manualnych, wyobraźni i poczucia estetyki oraz nauka zdrowego żywienia. W tym dziale proponujemy łatwe przepisy i pokazujemy Wam, jak przeprowadzić zajęcia kulinarne w klasie z elementami realizacji podstawy programowej.

  • Czy wiesz co pijesz?

    Do tej pory mówiac o zdrowym odzywianiu dzieci, zwracalismy przede wszystkim uwage na to, co dzieci jedza. Nie mozemy jednak zapominac równiez o napojach i kształtowaniu własciwych nawyków, takich jak m.in. picie wody. Przed nami coraz cieplejsze dni, co oznacza wieksze pragnienie i równoczesnie coraz wieksza oferte i promocje napojów. Co wybieraja dzieci?

  • Wiosenne pasty

    Analizując nawyki żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, można zauważyć, że niestety niechętnie sięgają po pasty kanapkowe. Przyczyn takiej sytuacji jest kilka, a naczelną z nich jest brak nawyków zdrowego żywienia.

  • Kuchnia kluczem do świata matematyki

    „Kuchenna” matematyka często pozostaje niezauważona, ale w rzeczywistości istnieje spora dawka umiejętności matematycznych związanych z gotowaniem i pieczeniem, które są naturalnym sposobem wprowadzania dzieci w świąt nauk ścisłych. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak często można liczyć, mierzyć, szacować i porównywać w trakcie gotowania? Okazuje się, ze zawsze, bo przepisy kulinarne są niezastąpionym źródłem matematycznych wyzwań.

  • Jaki kształt ma zdrowie?

    Jednym w podstawowych błędów w żywieniu dzieci jest zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennym menu. Okazuje się, że dieta dzieci często jest monotonna, uboga w witaminy, a próby przekonania, że marchewka jest zdrowa, okazują się nieskuteczne. Jak zmienić tę sytuację? Jak przekonać dzieci do jedzenia na co dzień zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia 5 porcji warzyw i owoców?

  • Gotowanie zdrowych potraw z dziećmi. Czy to możliwe?

    Wydaje nam się, że obecnie niewiele mamy czasu na gotowanie pełnowartościowych posiłków z naturalnych składników. Nie mówiąc już o sytuacji, w której przy przygotowywaniu posiłków miałyby nam pomagać dzieci, które w naszym wyobrażeniu jedynie spowalniają pracę – już choćby podczas obierania warzyw. Myślimy, że prawdziwe gotowanie stwarza różne niebezpieczeństwa, stąd rzadko zapraszamy dzieci do współpracy. Jednak z różnych względów warto przełamać te stereotypy.

  • Owocowe budowle

    Powiedzenie, że dzieci nie lubią jeść owoców, byłoby chyba sporym nadużyciem, ale szukanie różnych sposobów na to, żeby do diety dziecka przemycić jak największą liczbę witamin, jest zawsze dobrym pomysłem. Doskonałą do tego okazją jest edukacja kulinarna w klasie, do której bardzo serdecznie chcemy Was zachęcić.

WYDAWCA


Tworzymy magazyny, publikacje oraz serwisy wspierające codzienną pracę specjalistów z różnych grup zawodowych. Chcemy przede wszystkim:

  • inspirować naszych Klientów do nieszablonowych rozwiązań,
  • dostarczać praktycznych podpowiedzi do skomplikowanych zagadnień,
  • wspierać w zawodowym rozwoju,
  • pomagać, uprzyjemniać codzienność i towarzyszyć w bieżącej pracy.

KONTAKT

618471134

biuro@agencjapracytworczej.pl

www.agencjapracytworczej.pl

ul. Żuławska 10, 60-412 Poznań
KRS: 0000470869, Sąd Rejonowy w Poznaniu,
VIII Wydział Gospodarczy KRS
NIP: 7773232650, REGON: 302483298

ZADAJ PYTANIE